Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor de jaren 2017-2020 aangeboden aan de Arnhemse gemeenteraad. In de maanden oktober en november sprak de gemeenteraad zich uit over de begrotingsvoorstellen van het college. Maandag 7 november is de besluitvorming geweest van de MJPB en sprak namens Arnhem Centraal raadslid Lea Manders en Guus van der Laak.
Algemene visie Arnhem Centraal gesproken door Lea Manders
In deze stad gebeurt veel. Er wordt momenteel enorm gebouwd. De fractie van Arnhem Centraal hoopt dat het zodanig mooi gaat worden, dat de stad inderdaad beter op de kaart komt, nationaal en internationaal. Het college stormt momenteel vooruit. Onze fractie kan slagkracht waarderen, maar…. Dit alles gebeurt niet met de stad maar zonder de stad.
Wat wilde de coalitie in 2014? Zij sloten een akkoord op hoofdlijnen en verwachtten toen van het college voor 1 september 2014 een Arnhem Agenda. Daar is een beginnetje mee gemaakt met de stad eind 2014, en de eerste resultaten zijn meegenomen in het beleid. Maar al gauw is de Arnhem Agenda doodgebloed en gebeurt er van alles waar Arnhem niets over te zeggen heeft gehad of zelfs teleurgesteld over is. ER is toen een einddocument gemaakt door de strategische begeleidingscommissie, waarin zij stelden dat het verschijnen van het einddocument geen eindstation was. Sterker nog, het zou het begin zijn van een spannend en dynamisch proces waarbij gemeente en inwoners voortdurend met elkaar blijven nadenken over de toekomst van de stad. De coalitie sprak in 2014 uit te zoeken naar draagvlak, vooral als besluiten een langer effect zouden hebben. Wat is er allemaal hiervan terecht gekomen? We hebben er weinig van gezien, coalitie! Waar is draagvlak getoetst en gevonden mbt bebouwen kerkplein, de plannen rond het Koningsplein, verplaatsen markt en de plannen met stadsblokken/Meinerswijk? Ook als het gaat over het bezuinigen op opbouw- en participatie werk kunnen we constateren dat dit niet gebeurde MET de stad maar ZONDER de stad. En dat terwijl het allemaal gaat over gemeenschapsgeld!
Wij horen dat veel burgers zich voelen als machteloos beukend op de betonnen muur van een arrogant stadsbestuur, dat niets aan de burger vraagt en vaak ook niet eens op het gebeuk reageert! Dat zouden we ons aan moeten trekken. Ook onze fractie voelt zich vaak met een kluitje het riet in gestuurd. Voorbeelden? Ik hoef alleen maar het AZC en de daklozen te noemen. Wij zien talloze meldingen langs komen, die alarmerend zijn. Zoals in oktober de melding over een dakloze die zwaar ziek was en waarvoor een medelijdende burger zelf 80 euro heeft neergelegd voor de dokterspost. Er liggen nog steeds daklozen op straat. Het gaat vriezen. Wanneer gaan we daklozen net zo menswaardig opvangen als vluchtelingen? Misschien is de Koepel een goed idee? En zullen we als gemeenteraad nu maar eens in gesprek gaan met de daklozen? Bijvoorbeeld door ze een keer uit te nodigen om samen met ons een maaltijd te nuttigen. Dan kunnen we uit hun eigen mond hun ervaringen vernemen. Onze fractie zal het initiatief nemen om dit te organiseren.
De bewering van wethouder Haga dat de Stay Okay daklozen opvangt bleek niet te kloppen. We hebben vorige week allemaal als raad een mail ontvangen waarin de manager ons zelfs vraagt geen daklozen meer te sturen, want de Stay Okay vangt ze niet op.
Vanwege de continue klachten van een Arnhemmer over het steeds niet reageren van de gemeente op signalen over daklozen hebben wij wethouder Haga verzocht inzage te krijgen in de reacties van de gemeente op de vele meldingen en klachten van deze man. Dit werd ons geweigerd door wethouder Haga. Moet de betreffende mijnheer dan maar een WOBverzoek indienen? En word de controlerende taak van de raad wel serieus genomen, wethouder? Dit vraagt om uitleg.
Het AZC. De wethouder kende maar 4 meldingen, terwijl het er zo’n 60 waren. Hoe kan dat, want veel mails waren cc ook aan de wethouder gestuurd. Zij had op de hoogte behoren te zijn en kon zelfs via ons een lijst krijgen! Hetgeen zij weigerde tot onze verbijstering. Op een bijeenkomst van 21 december 2015 is na een half jaar een evaluatie belooft, waarbij bewoners en gemeente gezamenlijk vooraf de criteria zullen vaststellen. We hebben geen evaluatie gezien. Binnenkort is er weer een gesprek met omwonenden. Wij zullen naar aanleiding van de gang van zaken tijdens dat gesprek bepalen of wij redenen zien om zelf een bijeenkomst te organiseren voor Elden en Elderveld om nu eens goed te inventariseren wat er aan de hand is. En ja, wij zijn inmiddels het vertrouwen kwijt na het gestuntel op de onderwerpen AZC en daklozen. En zegt de Bijbel niet dat we de kwetsbaren moeten helpen? En ook: Wie zijn oor gesloten houdt voor het hulpgeroep van de geringe, zal, als hij zelf roept, geen antwoord ontvangen. (Spreuken 21:13)
Dan noem ik het komende referendum. Voor ons is het in zekere zin al mislukt door de waanzinnig moeilijke opdracht waarmee we onze burgers opzadelen. Het begrijpen van ambtelijke stukken is al heel lastig voor veel raadsleden, laat staan voor burgers die gewoon willen meedenken. We hebben ooit gekozen voor het referendum om de democratie in de stad te bevorderen. Doen we dat hiermee op deze wijze? Gelukkig hebben we afgesproken middels onze eerder aangenomen motie om het referendum eens goed te evalueren. En we dienen dan ook een voorstel in om debatten te faciliteren.
Als laatste wil ik aankondigen dat we de meeste moties en amendementen zullen steunen en sommige mede indienen. We hebben nog geen helder beeld van nut en noodzaak van een dierenwelzijnsbudget. Hoe ziet de partij vd Dieren dit? Het voorstel om Meinerswijk te kopen vinden wij voorbarig, maar ook veel te laat. De Groen Links wethouder Henk Kok had toentertijd met dit voorstel kunnen komen en dan hadden we dat gesteund. Nu vinden we dit luchtfietserij.
Financiele deel gesproken vanuit raadslid Guus van der Laak
Laat ik eerst beginnen met het uitdelen van complimenten. Degenen die aan deze MJPB veel inspanningen hebben geleverd, verdienen een pluim. Ook dit jaar konden we daarnaast beschikken over een geweldige tool op financien.arnhem.nl.
De behandeling van deze MJPB geeft een tweeledig gevoel. Bij de informatieve fase was het weer bingo. Vragen waarvan we dachten dat die bij de aanwezige wethouder behoorde,
hoorde daar soms toch niet bij.
Bij de meningsvormende vergadering ging dat veel beter. De wethouders waren bij de te
bespreken blokjes aanwezig en konden gezamenlijk reageren. Ook prettig met zo’n plenaire aanpak zonder spreektijdlimieten, het debat goed gevoerd kon worden.
Een dergelijke aanpak bij de informatieve fase zou daarom wenselijk zijn. Bij zo’n plenaire behandeling hoort dan wel een strakke voorzittershand. Vorig jaar betoogden wij dat we, toen nog als Zuid Centraal, bij het voorspelde licht positieve
resultaat dat aan de Algemene Reserve zou worden toegevoegd, dit zouden toejuichen.
Je zou zelfs nu de slingers en ballonnen tevoorschijn kunnen halen, want door meevallers kunnen we veel geld toevoegen aan de Algemene Reserve. Met als bijkomend effect dat het weerstandsvermogen nu zelfs boven de 90% dekking komt.
Als de jaarrekening 2016 het voorspelde resultaat uit, zoals voorspelt in de Turap 2, haalt is er zelfs sprake van een extra ruimte van 9,5 miljoen euro.
De Algemene Reserve kan dus ruimschoots gebruikt worden om een aantal bezuinigingsvoorstellen uit te stellen of terug te draaien en hiermee te “financieren”.
Arnhem Centraal maakt zich zorgen om de schuldquote. Die komt in 2017 uit rond 100%. In
de begroting die voorligt, stijgt het uiteindelijk daar ver bovenuit. De VNG hanteert 100% als maximum. In de stukken worden geen maatregelen getroffen om die schuldquote ferm aan te pakken, maar rekent men erop dat dit zich vanzelf oplost.
Als ik in zo’n zelfde situatie zo’n opmerking bij mijn bank zou maken, kunt u wel bedenken wat die zal zeggen.
En de schuld loopt nog op, want er zijn nog steeds wilde plannen om allerlei nieuwe
gebouwen neer te zetten. Allemaal met geleend geld. Voorlopig dus meer schulden op de balans, waar voorlopig geen bezit tegenover staat want dat duurt nog wel een paar jaar. Wij vinden dat zeer riskant.
Normaliter nemen schulden in de loop der jaren namelijk af. Maar niet in Arnhem.
Het wordt tijd om te stoppen met megalomane nieuwbouwprojecten die ongelooflijk veel
geleend geld vereisen. Laten we eerst eens bestaande bouw hergebruiken.
Dan zal de schuld inderdaad na verloop van tijd afnemen.
Alle documenten en moties kunt u vinden op de site van de gemeente