Referendumverzoek
Arnhem Centraal, voorheen Zuid Centraal, heeft op de raadsvergadering van 28 juni het inleidend referendumverzoek gesteund. Wij hebben steeds uitgesproken dat de stad moet kunnen mee praten over de uitvoering van de plannen en hebben zelf in 2015 een motie ingediend om een referendum aan te vragen. Deze motie werd verworpen. Maar nu vraagt de stad zelf om een referendum. Logisch! De stad heeft in 2012 na een uitgebreid proces aangegeven een groen gebied te willen handhaven. Iedereen die mee wilden denken en praten kon dat. De gemeenteraad heeft vervolgens via een amendement ‘ondersteunende woningbouw’ mogelijk gemaakt. Deze ondersteunende woningbouw was echter van een geheel andere aard dan het bouwen van een woonwijk. Het ging om enkele panden, zo werd het ons in de raad tenminste voorgesteld.. Maar dat was niet de uitspraak van de stad!
Ongenoegen
Het ongenoegen onder onze stadsgenoten blijkt uit het grote aantal opgehaalde handtekeningen. Deze zijn niet alleen maar afkomstig van de bewoners van het gebied zelf. Arnhemmers maken zich dus druk om dit gebied, dat als groene long tegen het hart van de stad ligt. Wij hadden liever de 150.000 euro voor een referendum willen investeren in een verdergaand inspraak traject met de stad. Er zijn ook argumenten om een andere weg in te slaan, maar niet op deze ondemocratische manier. de stad is van u, van ons als bewoners en niet van politici!
Ouderwets
Onze fractie heeft al eerder aangegeven het een zeer slechte zaak te vinden dat het referendum is verzwaard, want er moeten nu 3000 mensen fysiek naar het gemeentehuis in Noord en Zuid. Wat ouderwets! Laat het college opschieten ervoor te zorgen dat mensen bij een volgend referendum digitaal het referendum kunnen aanvragen. In Nijmegen mag je via de mail steunverklaringen binnen halen. Daar kan het dus wel!
Motie
Wij dienden tevens een motie in om naar aanleiding van het mogelijk komende referendum en de ervaringen die we opdoen met een kritisch oog te gaan kijken naar hoe de verordening uit heeft gewerkt. Zeker omdat er tussen de verschillende steden zoveel verschillen zijn. Wij vinden dit instrument van het referendum – de noodrem van de burger- bijzonder belangrijk en wij willen er zorgvuldig mee omgaan. Gelukkig is deze motie aangenomen! Alleen de SP stemde tegen…
Motie evaluatie referendum
De gemeenteraad van Arnhem, in vergadering bijeen op 27 juni 2016, bij het agendapunt
Inleidend verzoek referendum, Uitvoering fase 2.
Constaterende dat,
- Er zeer grote verschillen zijn in referendaverordeningen in verschillende gemeenten.
- Dit het eerste referendum is volgens de nieuwe verordening.
Overwegende dat,
- Een referendum een zwaar en duur instrument is en daarom zo zorgvuldig mogelijk gefaciliteerd moet worden.
- De Arnhemse raad wil weten hoe de nieuwe verordening in de praktijk werkt.
- Het mogelijk komende referendum een uitstekende kans voor evaluatie biedt.
Draagt het college op om:
Het komende referendum – indien dit plaats vindt – te evalueren en deze evaluatie aan de gemeenteraad aan te bieden voor 1 september 2017.
Lea Manders
Arnhem Centraal