Met veel nostalgie wordt door sommigen in Arnhem teruggekeken naar de kraakwagen, die vroeger elke maand kwam. Tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie is dit onderwerp uitgebreid besproken. De conclusie was dat dit in deze tijd geen betaalbare en milieuvriendelijke oplossing meer is.

Ook Arnhem moet vanuit landelijke wetgeving steeds meer circulair worden. De kraakwagen is dat juist helemaal niet. Daar worden alle materialen ongescheiden samengeperst en alles wordt samen verbrand als restafval. Dus ook de materialen die herbruikbaar zijn. Het verbranden van restafval is al duur en zal alleen maar duurder worden. De rekening komt bij de inwoners terecht.
Waarschijnlijk zou elk huishouden gebruik van deze mogelijkheid maken en dus neemt de hoeveelheid peperduur restafval dan gigantisch toe. De kraakwagen leidt dus tot een enorme verhoging van ongescheiden restafval en dus hoge kosten. Ook blijkt uit eerdere recente proeven met een kraakwagen in een wijk dat er nog steeds afval werd gedumpt, dat ook weer opgehaald moest worden. Invoering van de kraakwagen heeft ook een nadelig effect op de financiën en het functioneren van de afvalbrengstations. Daar komen minder goede materialen binnen die door het scheiden geld opleveren. Geld dat de afvallasten voor huishoudens naar beneden brengt.

De inzet van een kraakwagen kost sowieso extra geld. Tijdens de coalitieonderhandelingen bleek dit jaarlijks 600.000 EUR extra te kosten als de kraakwagen 4 keer per jaar langs zou komen.
De SP en AOP stellen voor de kraakwagen weer in te voeren. Zij zijn vergeten er een kostenplaatje bij te maken en de vraag te beantwoorden wie dat gaat betalen.
Arnhem Centraal is tot de conclusie gekomen dat de kraakwagen helaas kostenverhogend werkt en tegen de circulaire doestellingen is. En welke kostenverhoging kunnen we ook nog verwachten omdat  inwoners en bedrijven binnen en buiten de stad nu gratis kunnen storten in de open en vergrootte containers? Arnhem Centraal wacht op de voorstellen van de wethouder in het najaar.

 

Gerelateerde berichten