De Verenigde Naties heeft 20 maart sinds enkele jaren uitgeroepen als de internationale dag van het geluk. Laten we vooral aandacht besteden aan het geluk van onze burgers. Niet alleen vandaag, maar alle dagen van het jaar!

De fractie van Arnhem Centraal is blij met de nu ingezette koers om vooraan in het proces naar de Perspectiefnota de stad en de raad mee te laten praten. Onze complimenten daarvoor. Sinds onze deelname aan deze raad 19 jaar geleden pleiten wij voor inspraak, meedenken en graag ook meebeslissen in een vroeg stadium. De input van partijen in de stad helpt ons om onze inzichten te focussen en aan te scherpen. Wij danken iedereen die de moeite voor deze input heeft genomen. Zinvol en nuttig!

Onze 5 punten.

  1. Een opvallende rode draad vonden wij in de oproep van diverse organisaties om tot meer samenwerking te komen, zowel bij kunst en cultuur als bij klimaat en zorg. Het blijkt dat er nog steeds energie en geld wordt verspild door onvoldoende samenwerking en kennis van elkaars expertise en inzet. Dat bracht ons op het idee, dat we naast het economic board als gemeente ook de oprichting van een klimaat-board, zorg-board en een art-board kunnen stimuleren en faciliteren waar dat bijdraagt aan een betere samenwerking.
  2. Wij lazen ook de oproep om te komen tot een bredere wijksturing. Wat ons betreft geven we waar mogelijk budget en sturing in handen van burgers in de wijk. Daar zullen we wel een goede werkwijze in moeten ontwikkelen.
  3. Veel meer aandacht en beleid voor gezondheid en zorg voor zowel ouderen, eenzamen, alleenstaanden en jongeren is nodig in deze stad. Ouderen – vaak alleenstaand en dus extra kwetsbaar – moeten zelfstandig blijven wonen en hebben steun nodig. “Het onderzoek kinderen in tel laat de groeiende kloof in de samenleving duidelijk zien. Arnhem staat op de 11e plek en dat is hoog op een ongunstig lijstje.  De tweedeling heeft een enorme invloed op opgroeiende kinderen. Armoede betekent uitsluiting, maar ook dat ouders geen geld hebben om gezonde voeding te kunnen kopen en dat kinderen niet of beperkt kunnen sporten.  De gezondheid van mensen in armoede is vaak veel slechter dan die van hoogopgeleiden . Dat is in de eerste plaats voor henzelf een probleem, maar  de cijfers tonen aan dat bij laagopgeleide ouderen gemiddeld 19 jaar veel meer gezondheidsproblemen aanwezig zijn. Dit kost de samenleving ook veel geld. Dat geld stoppen we liever in andere zaken.
  4. Dat geld steken we bijvoorbeeld liever in ons punt 4: Arnhemmers vinden dat er weinig ontmoetingsplekken zijn, dat zij te weinig samenleven en velen zoeken naar een zinvol doel. Er is veel afgebroken aan wijkvoorzieningen en dat wreekt zich. Zouden we niet kunnen investeren in betaalbare moderne ontmoetingsmogelijkheden en de gemeentelijke inzet afstemmen op deze behoeften? Gelukkige mensen zijn gezonder, socialer en meer tevreden.
  5. Ons punt 5 betreft onze stadsgenoten met GGZ problematiek. De politie wil deze mensen in de toekomst niet meer vervoeren. Trouwens, zij horen niet in een politiecel. Een goede zorg is essentieel om bijvoorbeeld dakloosheid te voorkomen.

 

 

Gerelateerde berichten