Arnhem Centraal (Lea Manders) heeft, naast vragen over MKB-ers en zzp-ers, ook vragen aan het college gesteld over de inkomensproblemen van met name jongeren, studenten, mensen met tijdelijke contracten, en mensen die via een uitzendbureau werken e.d. Velen van hen zitten van de ene op de ander dag zonder inkomen. Deze mensen hebben vaak al geen ‘vlees op de botten’ en kunnen niet even een of twee maanden wachten. Het college spreekt de hoop uit dat uitzendbureaus en werkgevers hen toch in dienst houden. In een aantal gevallen die ons ter oren kwamen bleek dit ijdele hoop.
Het college: ‘hierbij valt ons het volgende op: Er melden zich relatief veel jongeren (verlies van seizoensarbeid, sluiting horeca). Er zijn meldingen van mensen die zijn ontslagen of op een nul-urencontract zijn geplaatst door hun werkgever. Zoals gezegd, heeft het kabinet werkgevers opgeroepen om werknemers zoveel mogelijk in dienst te houden. Mocht een werkgever toch overgaan op ontslag, kan de werknemer zich wenden tot het UWV voor een WW-uitkering, indien hij of zij voldoet aan de reguliere voorwaarden. We proberen de termijn tussen aanvraag, beoordeling en besluit zo kort mogelijk te houden en verstrekken waar nodig een voorschot. Ook in deze moeilijke tijd kunnen Arnhemse jongeren met al hun vragen over financiën en schulden terecht bij ‘Opr€cht’ (www.wijzijnoprecht.nl).’
Onze fractie is echter ter ore gekomen, dat het zeker een maand kan duren voor men een gesprek kan hebben. Het antwoord ‘We proberen de termijn tussen aanvraag, beoordeling en besluit zo kort mogelijk te houden en verstrekken waar nodig een voorschot’ is ons te vaag. Mensen gaan financieel ten onder! Arnhem Centraal vindt dat er tussen aanvraag en voorschot maximaal 3 weken mag zitten en zal een voorstel indienen.