In het leven van veel Arnhemmers staat Vitesse centraal. Voor velen is de club meer dan alleen commercieel gedreven voetbal. Dit blijkt onder andere uit de maatschappelijke activiteiten van de stichting Vitesse Betrokken, die samenwerkt met diverse maatschappelijke organisaties in Arnhem en bijdraagt aan een gezonde leefstijl en sociale ontwikkeling voor allen. Ook het plezier van fans in de lokale cafés, het gejuich in het stadion of de gezellige avonden thuis voor de buis onderstrepen de band tussen de stad en de club.

 

Toch zijn er al in het verleden pittige problemen geweest. Zowel in 2003 als in 2008 heeft de gemeente financiële steun verleend, door middel van een reddingsplan en het kwijtschelden van miljoenen euro’s aan leningen, om de club te behouden. Ondanks deze inspanningen brengt het verdriet bij supporters als teleurstelling bij ons dat de problemen zich opnieuw voordoen. Gisteren kwam er echter positief nieuws: de licentiecommissie van de KNVB heeft Vitesse laten weten dat er vooruitgang wordt geboekt en dat de aandelen mogen worden overgedragen aan de Stichting Vitesse voor Altijd. Ook krijgt de club extra ruimte om de schuldenlast weg te werken, wat zorgt voor blijdschap en voorzichtige hoop. We hopen dat deze ontwikkelingen een weg creëren voor verstandige bestuurders die de club op een realistische basis weer op de rails kunnen zetten, zodat we als stad trots kunnen zijn op onze club..

 

De campagne ‘Voor Geel-Zwart’ toont de vastberadenheid van Arnhemmers om bij te dragen aan het behoud van Vitesse. Mensen uit alle hoeken van het land, families en lokale ondernemers tonen hun steun door te doneren, zelfs hun dagopbrengsten en fooien. Verschillende initiatieven, zoals een festival georganiseerd door Arnhemse artiesten en lokale inzamelingsacties, laten de solidariteit zien die door de straten van Arnhem weerklinkt. De toewijding van de supporters weerspiegelt de hoop vanuit de stad om de club weer op orde te krijgen. Dat is ook waar wij op hopen.

Echter, in een tijd waarin onze stad voor grote uitdagingen staat, is het extra cruciaal dat we kritisch te werk gaan, vooral gezien de aankomende bezuinigingen vanuit Den Haag. Daarnaast kan het steunen van een commerciële voetbalclub met voetbalmiljonairs geen taak zijn voor een gemeente. Daar waren we toentertijd enorm op tegen en dat standpunt hebben we niet verlaten. Desalniettemin hopen we dat Vitesse weer goed op de been komt en wensen we de club alle succes!