De fractie van Arnhem Centraal hoort al vaker verhalen over de zware deksels van de containers en de problemen voor ouderen en kwetsbare mensen om ze te openen. Onlangs werd de fractie opgebeld door een 80+ mevrouw in tranen. Elke keer als ze met haar pasje de container opende kostte het zo veel tijd en kracht om de klep te openen dat het meermaals niet lukte. Ze moest soms wel 3 keer opnieuw haar pasje aanbieden om uiteindelijk die klep open te krijgen. Mevrouw maakte zich er enorm ongerust over of ze voor elke poging moest betalen. Na 2 keer bellen naar de gemeente was ze weinig wijzer geworden. Ook kon men haar niet vertellen of hier wat voor wordt gerekend of niet. Ook kon men haar niet vertellen hoe zij – niet digitaal vaardig – er achter kan komen welk bedrag wel of niet verrekend wordt. Met haar kleine inkomen zag deze mevrouw nu al met angst en beven de aanslag volgend jaar tegemoet. De papieren afvalwijzer geeft geen antwoorden op deze vragen. Daarom heeft Arnhem Centraal de volgende vragen ingediend.
Onze vragen:
1. Hoe kunnen digitaal niet vaardige mensen er achter komen hoeveel zakken er op hun rekening staan?
2. Indien dit wel mogelijk is, waarom staat dit niet in de afvalwijzer?
3. Als dit niet mogelijk is, welke voorziening gaat de wethouder treffen om deze – vaak kwetsbare – groep hierin te helpen?
4. Is het mogelijk de tijd van het open stellen van de klep te verlengen, zodat mensen die minder vaardig/krachtig of snel zijn hun afval kwijt kunnen? Tenslotte heeft dit geen effect op de hoeveelheid afval die in de container kan.
5. Klopt het dat bij het niet weggooien van afval niets wordt gerekend, ook als men de pas wel heeft aangeboden? Wanneer exact wordt er wel 80 ct afgetikt en waar kan men die informatie lezen, online en offline?
6. Wanneer komt een volgende afvalwijzer uit en worden deze vragen en andere vragen die mogelijk nog ontstaan daarin ook meegenomen?