Zo langzamerhand is over diftar in onze stad het laatste woord gesproken. Diftar is weggestemd door een meerderheid van de stad. Arnhem Centraal heeft voor het referendum gestemd en daarmee tegen diftar. We hebben gemerkt dat diftar een systeem is, dat niet houdbaar is voor kleinbehuisden en ook niet voor mensen die het niet kunnen of willen begrijpen. Draagvlak is voor dit kwetsbare systeem onontbeerlijk. En dat draagvlak ontbrak bij meer dan de helft van de stad.
Afgelopen woensdag stond er een wijziging van de verordening om diftar af te schaffen op de raadsagenda. Daar heeft Arnhem Centraal mee ingestemd. Arnhem Centraal heeft al jaren geleden als eerste de wens tot nascheiding van verpakkingen en restafval uitgesproken. Later heeft Arnhem Centraal een motie ingediend om de kosten van nascheiding te onderzoeken. Dit onderzoek is gedaan en er is gebleken, dat er niet veel verschil in de kosten zou zijn. De wethouder zal in het najaar komen met keuzevoorstellen en de samenhangende kosten. Dat wachten wij even rustig af.
Samen met de AOP hebben wij een gewijzigde voorstel ingediend m.b.t. een andere kostenverdeling. Niet alleen een tarief voor een eenpersoons- of meerpersoonshuishouden, maar een betere differentiatie. Wethouder Roelofs heeft toegezegd dit te onderzoeken in het kader van de nieuwe afvalplannen, zodat we de mogelijkheden en consequenties goed onder ogen kunnen zien.
We kiezen als stad voor een open systeem en dan is kostenstijging de mogelijke consequentie. Wij vinden het een goed idee om in het nieuwe afvalplan bedrijven te laten meebetalen. Tenslotte is te verwachten dat men gratis gaat lozen vanuit de aanlokkelijke open bakken van nu, waardoor bedrijven (en afvaltoeristen) voordeliger uit zijn. Wij zouden graag compensatie hiervan zien, zodat de bewoner daarvoor niet betaalt. We zie graag een compleet en goed doordacht afvalplan, waarbij de rol van het bedrijfsleven meegenomen mag worden.