Op 31 maart werd ik in de Arnhemse gemeenteraad met 29 stemmen ‘voor’ gekozen tot wethouder van onze prachtige stad. Deze onverwachte wending in mijn leven werd veroorzaakt door een breuk in de coalitie GroenLinks, VVD, D66 en PvdA. Het vertrouwen in D66 werd opgezegd en Arnhem Centraal was bereid om bestuursverantwoordelijkheid te nemen. Naast de coalitieonderhandelingen voerde Arnhem Centraal gesprekken met mij. Er bleek in de fractie veel draagvlak om mij als wethouder voor te dragen. Ik heb niet heel lang na hoeven denken toen ik de vraag kreeg of ik beschikbaar was voor die eervolle taak.

April doet wat hij wil, een gezegde dat voor mij in 2021 een bijzondere invulling heeft gekregen. Ik stapte op een rijdende trein, die met hoge snelheid al drie jaar het politiek-bestuurlijke leven in Arnhem inhoud geeft. Deskundige ambtenaren, ondersteuning door een woordvoerder en een bestuursassistente en de prettige sfeer in het college, zorgden er al snel voor dat ik me in die ‘íntercity’ thuis voel.

Wethouder ben je echt meteen en er gaan letterlijk en figuurlijk werelden voor je open. Ik kijk nu al wezenlijk anders naar openbare ruimte en afvalbeleid, zeker met het referendum in mijn achterhoofd. Er zit een complexe wereld  achter: nascheiding, bronscheiding, diftar, restafval, zwerfafval en de financiële vertaling van dat alles natuurlijk.  De komende maanden zal afvalbeleid weer een vervolg krijgen. Ik zal de deskundigheid van de Arnhemmers ook op dit terrein omarmen. Mijn eerste ‘werkbezoek’ paste hier naadloos in. Ik heb met de vrijwilligers van ‘Heel Arnhem Schoon’ de Praets en omgeving een opgeruimd gezicht mogen geven.

Burgerparticipatie staat hoog op de politieke agenda en zeker ook in mijn portefeuille. Het belang ervaarde ik ook toen ik digitaal aanwezig was bij een wijkgesprek met inwoners uit Elderveld. De trots voor hun wijk voerde de boventoon en tegelijkertijd werden de verbeterpunten direct kenbaar gemaakt. Als wijkwethouder werd ik in Klarendal, Lombok en Heijenoord meegenomen in belangrijke wijkontwikkelingen. Het was weer kraakhelder dat mensen het verschil maken, daar waar zij zich met grote betrokkenheid zich vrijwillig inzetten voor een betere leefomgeving. En ik weet zeker dat ik hiervan nog veel mooie voorbeelden zal gaan zien. Burgerparticipatie is dé sleutel van onze democratie en dat realiseer ik me elke dag.

Het onderwijs in Arnhem toonde zich in vele facetten. Een indringende Meet UP als gevolg van het tv-programma Klassen herinnerde mij aan mijn eigen onderwijsverleden. De fraters van de Eusebiusschool op de Vijfzinnenstraat en mijn zeven jaar op het Thomas à Kempiscollege stonden als vanzelf  op mijn netvlies. De betrokkenheid was voelbaar, ondanks het feit dat de deelnemers elkaar alleen op een scherm konden zien. De uitdagende vraag over ‘ kansengelijkheid ‘ werd op tafel gelegd. De filmmaker Ester Gould met een Arnhems schoolverleden maakte met fragmenten uit de serie duidelijk dat er veel werk aan de winkel is. Dezelfde betrokkenheid voelde ik overigens ook toen ik in buurthuis de Overkant Melvin en Nabil (Presikhaaf University) ontmoette. De lat hoog leggen, op zoek naar het beste in jezelf; dé manier jongeren te prikkelen, te stimuleren voor hun eigen toekomst. Ik kan dan ook na mijn eerste maand zeggen dat ik de stad elke dag weer beter mag leren kennen. Het geeft me veel energie en ik bedank Arnhem Centraal en de overige raadsleden dat zij mij dit vertrouwen hebben gegeven.

Bob Roelofs , 30 april 2021

 

Gerelateerde berichten