Op dit moment ontvangt de gemeenteraad steeds meer brieven van bezorgde inwoners. Vooral het verkleinen van de opening was de laatste druppel, die veel mensen boos maakte. Sommigen zijn zo boos dat ze er gewoon niet meer aan mee willen werken en dus hun afvalzak naast de container zetten.
Arnhem Centraal heeft – samen met de PVV- ter vergadering van 29 april jl het wéér geprobeerd: de invoering van diftar definitief af te blazen met de volgende tekst: ‘’ Draagt het college op: De invoering van diftar definitief te beëindigen, de containers van het slot te halen en op de kortst mogelijke termijn de gleufversmalling van alle containers te verwijderen.’’ Deze motie heeft het niet gehaald. Wie stemden tegen en willen dus wél invoering van diftar? Dat zijn GroenLinks, D66, PvdA, 1 lid CU, CDA, Partij voor de Dieren en Denk/Verenigd Arnhem. Vóór de motie, dus voor afschaffen diftar, stemden: Arnhem Centraal, PVV, VVD, 1 lid CU, SP en Arnhemse Ouderen Partij.
Hoe anders zag de stad er enkele jaren geleden uit, toen afval (al wel gescheiden) vanaf huis werd opgehaald en alleen de hoogbouw ondergrondse containers had. Natuurlijk stond er ook toen af en toe ergens een afvalzak of rommel naast, maar dit is niet te vergelijken met de situatie van nu. Structureel wordt op veel plaatsen afval gedumpt en zetten mensen zakken van 60 liter naast de container, omdat ze er niet meer in passen. En wat een feest was ooit de maandelijkse kraakwagen. Velen gingen de avond tevoren een rondje maken om leuke spullen mee te nemen. Een natuurlijke vorm van recycling! Wat ons betreft: weer invoeren.
Wethouder en gemeenteraad wisten en weten dat groot draagvlak onder de bevolking noodzakelijk is om een dergelijk kwetsbaar systeem als diftar te doen slagen. Het systeem gaat namelijk vastlopen als afval niet goed gescheiden maar gedumpt wordt. Dit betekent meerkosten en hogere belastingen voor de gemeente vanwege het extra aanleveren van restafval en het extra opruimen van de rommel. En die meerkosten komen uiteraard volgend jaar voor rekening van alle inwoners. Helaas is er geen enkele moeite gedaan om dit onderwerp met de stad vooraf, maar ook niet tijdens de besluitvorming, te bespreken. Dit wreekt zich nu: de rommel groeit zelfs Suez boven het hoofd. Diens medewerkers raken overbelast.
Naar aanleiding van de laatste stand van zaken – o.a de overbelasting van Suez- heeft Arnhem Centraal weer vragen gesteld. Zie hier: https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Arnhem/baf2b744-3fda-43ca-9e9a-a8984d5b59e6.
Ook heeft de SP een interpellatie debat aangevraagd om raad en college weer een uitspraak te ontlokken over diftar. Wij sluiten ons daar graag bij aan. Hier moet een einde aan komen!