Uiteraard tonen de foto’s die ik plaats aan dat er veel aso gedrag is omtrent het afvalverhaal. Uiteraard vind ik ook dat bedden, banken etc etc niet bij de ondergrondse containers (OC’s) horen.
Maar dit is wel een oorzaak van het beleid en de manier van invoeren:
1. Een aantal mensen zet hun bed er naast en zien “hé het wordt gewoon opgehaald”, en dat zien niet alleen zij maar ook de rest van de buurt. Dus het idee van “zet het er maar naast het wordt toch opgehaald” is geboren, niet goed te keuren maar wel een gevolg van. Mijn collega Lea Manders en ik hebben dit voorspeld in de raad, en niet omdat we Nostradamus zijn maar omdat we keken naar andere gemeenten.
2. De wijken hadden van tevoren betrokken moeten worden, maar helaas heeft het vorige college de bewonersplatforms gedegradeerd tot praatgroepen met hun “van wijken weten”, je kan het beter tegenwoordig noemen “van wijken niks weten”.
3. Dan heb je nog de enorme onduidelijkheid rondom de invoering van Diftar. Heel veel mensen denken dat het het al is ingevoerd en/of denken dat het verkleinen van containers een verdubbeling is van de kosten. Dit tezamen zorgt ook weer voor dumpingen.
4. Mensen zien ook dat zij chronologisch gezien de laatste op de lat zijn. Eerst had het probleem wat Nederland opgezadeld kreeg vanuit de EU neer moeten worden gelegd bij de industrie, supermarkten en afvalverwerkers. Maar wat deed het Rijk, deze legde het neer bij de gemeenten met een dreiging als ze het niet binnen een aantal jaar voor elkaar hadden de kosten omhoog zouden gaan. Arnhem had als grote stad (de provinciehoofdstad van Gelderland) dit terug moeten geven aan het rijk en erbij moeten zeggen “creëer eerst maar de juiste randvoorwaarden”.
5. OC’s waren bedoeld voor locaties waar de vuilniswagens niet bij konden komen en hoogbouw, maar we plaatsten deze door de hele stad en daarmee werden de anonieme dumpplekken geboren.
6. Ga er eens aan staan als je klein behuisd bent om goed te scheiden. Overigens kan men in de binnenstad nog niet eens meedoen aan het zogenaamde “wennen”, want hier kan je GFT niet scheiden.
7. Of het goed gaat of niet wordt afgeleid aan het aantal meldingen, maar ik bemerk een enorme meldmoeheid.
Wat nu?:
Arnhem Centraal zal blijven vechten in de raad voor een beter beleid, een beleid wat goed is voor Mens, Milieu en Leefbaarheid in de wijken. Dit laatste is door Burgemeester Marcouch in meerdere programma’s en artikelen aangehaald als groot belang om de druk van de krachtwijken af te halen. In Rotterdam hebben ze het al teruggedraaid, in Amsterdam hebben ze dit vorige week bekend gemaakt en in Utrecht afgelopen week.
Maar dan nog kan je dan geen wonderen verwachten. Want het wennen, zoals sommige partijen deze periode noemen, heeft juist het averechtse bereikt, het heeft sommigen laten wennen om te dumpen en grofvuil te dumpen. Dus zullen we met de wijken in gesprek moeten gaan, weer de bewonersplatforms erbij betrekken. Hoop dat we snel over kunnen gaan aan het ontwennen.
Tot die tijd doe ik een aantal oproepen, want juist door vragen van Arnhem Centraal is er een mogelijkheid gekomen om grofvuil op te laten halen:
1. Maak een afspraak om u grofvuil te laten ophalen, https://inzamelwijzer.suez.nl/
2. Gooi u vuil netjes in de OC’s, samen houden we de stad schoon
Ik ga door met het aanvoeren van bewijzen dat het gekozen beleid averechts werkt, maar alstublieft houdt u wijk schoon! De bewijzen komen wel vanuit andere gemeenten, dus het hoeft geen zogenaamd “burgerprotest” te zijn om je vuilniszak ernaast te zetten.
Met vriendelijke groet,
Martijn van Butselaar.
#samensterkinarnhem