Als je als betrokken inwoner besluit dat je politiek actief wilt gaan worden om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving, dan komt er veel op je af. Naast het complexe politieke spektakel en de enorme stapel dossiers is er ook een buitenwereld die jouw handelen volgt. Elk woord dat je zegt komt onder een vergrootglas te liggen. En je blijkt maar af te moeten wachten wat een journalist over jou en je fractie schrijft. En helaas is soms zo dat een journalist de feiten niet checkt bij de betreffende politici zelf, maar vertrouwt op ‘betrouwbare bronnen’ en vervolgens iets publiceert dat niet klopt.

Rondom het voorstel ‘Schaapsdrift’ is veel commotie geweest vanuit de wijk en binnen de gemeenteraad. Journalist Patrick Arink van de site Arnhemsche Courant trok ten strijde tegen de wethouder en tegen politici die overwogen vóór het voorstel te stemmen. Hij voerde die strijd geregeld in pittige bewoordingen. Wij vonden zijn tweets (nu verwijderd, maar wel in ons bezit) geregeld op of over het randje, zoals het publiceren van namen van ambtenaren waar hij het niet mee eens was. Patrick Arink plaatste tweets als: Kiki Groot is eigenlijk TEGEN de gebiedsvisie. Onder druk van Lea Manders stemt zij straks voor. Binnen Arnhem Centraal is gisteravond hevige discussie gevoerd. 2 van de 4 raadsleden willen tegen stemmen. Maar dat mag dus niet. ’. Tegen Lea Manders: ‘Ik herhaal het nog een keer totdat het tot je domme botte hersens doordringt Tegen Lea Manders en Kiki Groot de uitspraak dat zij farizeeërs zijn. Tegen een ambtenaar: ‘Ik bijt je strot af als ik je zie. Kun je daar iets mee?

Nou kan je in de politiek beter een olifantshuid ontwikkelen en niet te gevoelig reageren, maar de bewering dat raadsleden van Arnhem Centraal niet vrij zouden mogen stemmen leverde bij twee raadsleden (René Kraaijenbrink en Kiki Groot) veel irritatie op, waaruit een incident ontstond. Zie bijgaande verklaring van Kiki Groot.

 

Verklaring incident met de heer Arink d.d. 10 april jl.

De heer Arink twitterde tijdens de vergadering op 10 april jl.onjuistheden over mevrouw Groot en de fractie van Arnhem Centraal. Hij zou deze informatie van zijn betrouwbare bronnen hebben vernomen. Raadslid de heer Kraaijenbrink heeft de heer Arink tijdens de schorsing van de vergadering verzocht om deze tweet over de fractie te rectificeren, aangezien deze onjuist was. Dit verzoek gebeurde met veel mensen om hen heen, waarvan -voor zover wij weten- niemand iets intimiderends heeft ervaren. De heer Arink heeft vervolgens aan dit verzoek tot verwijdering voldaan.

Na de vergadering is mevrouw Groot naar de heer Arinktoegelopen om hem rustig te vertellen dat hij in het vervolg dergelijke berichten eerst bij haar en/of de fractie van Arnhem Centraal moest checken, alvorens te publiceren. Het plegen van hoor- en wederhoor is namelijk een van de belangrijkste journalistieke codes binnen de journalistiek, en juist dat had de heer Arink verzuimd te doen. Wanneer de heer Arink dit wel had gedaan, had hij het bewuste bericht niet geplaatst en had hij ook niet hoeven rectificeren. 

De heer Arink ontplofte vervolgens volledig en begon tegen mevrouw Groot te schreeuwen dat ze onder andere een vieze vuile huichelaar, een zwakkeling en een schande voor de raad was. Hij kwam hierbij dicht en intimiderend tegenover haar staan.

Diverse mensen hebben dit gezien en gehoord en er is iemand hulp gaan halen, aangezien deze persoon zag dat mevrouw Groot zich een dreigende situatie bevond. De hulp kwam en de heer Arink vertrok.

Het doen van aangifte is geen lichtvaardig besluit geweest. Het incident met de heer Arink heeft mevrouw Groot emotioneel niet onberoerd gelaten. Ze voelde zich op dat moment bedreigd en werd daarnaast in haar integriteit en goede naam aangetast. Het was een heftige ervaring voor haar.

Het is de keuze geweest van Patrick Arink om hiermee naar buiten te treden, waardoor ook wij ons verhaal moesten doen. Arnhem Centraal hoopt verder op een goede samenwerking in de toekomst, waarbij het ‘hoor en wederhoor principe’ gewaarborgd wordt.

 

Lees hier relevante artikelen:

Binnenlands Bestuur

Gelderlander

 

Gerelateerde berichten