Arnhem Centraal zet zijn reis door de wijken van Arnhem voort en deze keer bracht de reis ons naar de Geitenkamp! In buurthuis De Beijer kwamen enthousiaste buurtbewoners en vrijwilligers, Team Leefomgeving (TLO) en de buurtconciërge samen voor een avond waarin er werd geluisterd naar wat er speelt in de Geitenkamp en wat we voor elkaar kunnen betekenen.
De avond begon met een inspirerende toespraak van Jan Lareman, namens Stichting Stevig. Gedreven door vrijwilligers uit de wijk, organiseren zij een scala aan activiteiten voor buurtbewoners, met name voor ouderen. Van dagtochten tot een-op-een uitjes, de stichting staat klaar om te voldoen aan de behoeften van de bewoners. Soms ook gewoon lekker simpel. Hier houdt het echter niet bij op! Jan gaf aan dat er ook oog is voor mensen die buiten de boot vallen. Denk aan samenwerkingen met Riki Stichting, waarbij ze bonnen uitdelen op feestdagen, of vouchers om iets leuks mee te kopen via Actie Pepernoot, speciaal voor oudere jongeren. Zelfs voor de kleintjes brengen ze via Stichting Lions cadeautjes aan de deur. Goed ondersteund door TLO, de provincie – door middel van een auto om bewoners rond te brengen – en door de gemeente. De key is volgens de vrouw van Jan, tevens vrijwilliger, dat de stichting actief mensen opzoekt en duidelijk vertelt wat ze willen. Het persoonlijke contact dus. Daarnaast geloven ze bij Stevig dat “voor ons iedereen gelijk is. Dat maakt voor ons niks uit, we willen er voor iedereen zijn. Dat maakt het verschil.”
Dat mensen buiten de boot vallen en zich niet gehoord voelen, zorgt er juist weer voor dat mensen het vertrouwen in de overheid verliezen. “Men verzuipt in het systeem”, delen de bewoners, vanwege het complexe systeem. Arno en Paulien van TLO staan “met een been in [die] systeemwereld (lees: overheid) en met een been in de leefwereld” en vertelden dat dit soms botst. TLO houdt zich bezig met allerlei taken en in de Geitenkamp proberen ze vooral te kijken naar de behoeften en wensen van de bewoners. Op die manier ondersteunen ze de gemeente en wijkwethouder direct met passend beleid voor de wijk!
René Oudenhoven, een van de twee buurtconciërges, deelde zijn ervaringen namens het motto “schoon, heel en veilig”. Hij en zijn collega gaan actief de wijk in, van het opruimen van vuil tot het helpen van ouderen met tuinwerk en kleine klusjes. Hun inspanningen, zoals bij de opruimdag – een initiatief vanuit de bewoners waar ze samenwerken met de gemeente en woningcorporaties om grofvuil gratis kwijt te kunnen – illustreren niet alleen praktische hulp, maar ook het belang van samenwerking en verbondenheid in de wijk. Ook zij merken dat bewoners verzuipen in het systeem, en dus doen ze hard hun best om deze mensen te helpen – en daar is René dankbaar voor.
De essentie van de avond werd samengevat door de roep om zichtbare actie op korte termijn en wederzijds vertrouwen. Bewoners drongen aan op duidelijke en eerlijke communicatie van de overheid en benadrukten de noodzaak om beloften na te komen. Maar bovenal, het gevoel om gehoord te worden, met daarnaast de dringende behoefte aan de revitalisering van het marktplein als een gezellige en warme ontmoetingsplek in de Geitenkamp. Ook de komst van betaalbare, mooie woningen waarbij ouderen als het ware in een community samenwonen, is een duidelijk pleidooi van de bewoners.
De wijkbijeenkomst in de Geitenkamp was een levendige en inspirerende avond, waarbij we met interesse hebben mogen luisteren naar de lichtpuntjes in de wijk, maar ook de puntjes waar verbetering hard nodig is. En dat is het mooie van deze wijkbijeenkomsten. Zo nodigde wijkbewoner Anouk, Arno en Paulien van TLO uit om eens langs te komen en te zien wat er speelt.
De Geitenkamp laat zien wat mogelijk is met samenwerking en betrokkenheid. Laten we dit meenemen naar de rest van Arnhem en tegelijkertijd onze handen uitsteken naar de Geitenkamp. Zo houden we de burger Centraal.