Arnhem Centraal heeft, samen met de VVD, een motie ingediend die ertoe moet leiden dat eigenaren van bedrijfsbusjes – net als elke Arnhemmer – 6 keer per jaar hun huishoudelijke grofvuil kunnen wegbrengen. Vanaf 1 juli 2020, na de invoering van diftar, was er voor bedrijfsbusjes een ingewikkelde bureaucratische regeling gekomen waarbij een ontheffing kon worden gevraagd. Als je dat niet wist, dan stond je bij het afvalbrengstation voor een dichte deur. Onze motie is aangenomen, maar heeft als resultaat dat de ontheffing nog steeds aangevraagd moet worden. Maar dat kan nu dan ook ter plekke laagdrempelig online. Ook mogen personenauto’s met bedrijfslogo nu (zonder ontheffing) 6 keer hun huishoudelijk grofvuil brengen. Arnhem Centraal ziet hierin een verbetering, maar heeft nog vragen.
Het aanvragen van een ontheffing heeft als reden dat bedrijven bedrijfsafval niet mogen storten op het afvalbrengstation. Deze voorziening is bedoeld voor de Arnhemse huishoudens, die hier allemaal jaarlijks met hun afvalstoffenheffing voor betalen. Bedrijven moeten hun afval laten verwerken door een verwerkingsbedrijf of de gemeente extra te betalen daarvoor. Daar zien wij wel een logica in. Wij willen namelijk zeker niet dat de kosten voor de inwoners omhoog gaan doordat bedrijven hun afval gaan lozen. Maar er is ook een grijs gebied voor bepaalde soorten afval en situaties. Wanneer is iets bedrijfsafval en wanneer niet? En mag de eigenaar van een bedrijfsbusje de buren niet helpen om hun grofvuil weg te brengen?
Onze fractie heeft daarom de volgende vragen schriftelijk gesteld:
1. Wat zijn de criteria voor het bepalen wat wel of niet bedrijfsafval is en wie bepaalt dit?
2. Een zzp-er die de tuin doet of die een keuken verbouwd voor een particulier heeft vervolgens afval, dat door de bewoner gratis zelf kan worden weggebracht. Als deze zzp-er de service verleent om dat met de pas van de bewoner met het bedrijfsbusje weg te brengen, is het afval daarmee dan bedrijfsafval geworden?
3. Als de buurman met een grote personenauto grofvuil weg brengt van een buur op diens pas, dan kan dat probleemloos. Als de zzp-er dit met bedrijfsbus ook voor de buren doet, wordt dit dan gezien als bedrijfsafval, zodat deze hulp afgetikt wordt van de keren mogen brengen met bedrijfsbus van de zzp-er zelf?
4. Hoeveel keer kan een bedrijfsbus een dagontheffing aanvragen? Is dat 6 keer, net zoals dit geldt voor andere Arnhemmers? Of is dit meer of minder?
5. Hoe kijkt het college aan tegen de geschetste situaties?
6. Als blijkt dat burenhulp of service aan de particuliere opdrachtgever niet meer mogelijk is, Is het college dan bereid om de regeling aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt?